5 tips voor een positief werkklimaat

Ben je klaar voor het nemen van échte stappen?

Met Procezza zorg je voor procesverbetering, productieverbetering en een beter personeelsbeleid.

Vraag een kennismakinggesprek aan info@procezza.nl

We weten het inmiddels allemaal wel: een positief werkklimaat zorgt ervoor dat werknemers productiever zijn, zich meer ontwikkelen en voor minder ziekteverzuim zorgen. Maar hoe zorg je nu voor een daadwerkelijk positief werkklimaat waarin zowel werknemers als de organisatie floreren? Procezza helpt je met deze 5 tips op weg.

Tip 1: Zet medewerkers centraal

Medewerkers zijn het daadwerkelijke kapitaal van je organisatie. Onze eerste en belangrijkste tip is dus om je niet op abstracte processen, maar op de medewerkers te richten.

De grondslag van een positief werkklimaat is namelijk dat medewerkers op hun werk lekker in hun vel zitten. Ze voelen zich gehoord en gewaardeerd, ze ervaren niet teveel werkdruk en ze doen werk wat ze leuk vinden. Onder deze omstandigheden presteren ze beter, zodat je als organisatie meer kunt groeien en hogere omzetdoelen na kunt streven.

Tip 2: Ga voor een competentiegerichte bedrijfsvoering

Kijk naar de reden waarom er momenteel geen positief werkklimaat in je organisatie is. De kans is groot dat de oorzaak bij de taken van de werknemers ligt. Ze voelen zich waarschijnlijk niet genoeg geïnspireerd of uitgedaagd en zijn daarom minder productief.

Dit kan zijn omdat het werk niet goed genoeg op de competenties van de medewerkers aansluit. Als meer dan 75% van de taken die je uit moet voeren niet goed bij je passen, is het logisch dat je niet optimaal presteert en niet heel veel zin in je werk hebt. Maar ook te veel bureaucratische procedures, te volle planningen of altijd terugkerende problemen zijn grote obstakels voor een positief werkklimaat.

Iedere medewerker heeft zijn of haar specifieke talenten en competenties. Daar wordt alleen lang niet altijd rekening mee gehouden als de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken worden ingepland. Het gevolg is dat een groot deel van de aanwezige competenties niet goed wordt ingezet en dat medewerkers werk doen wat onder of boven hun niveau ligt. Of wat ze eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden. Of dat ze veel te veel werk hebben.

Met een competentiegerichte bedrijfsvoering worden bedrijfsprocessen beter ingericht en worden de exacte competenties van medewerkers in kaart gebracht. Hierbij zijn de werknemers de basis van de processturing en zijn hun behoeften het uitgangspunt.

Tip 3: Kijk naar takenpakketten in plaats van functies

Als je naar een competentiegerichte bedrijfsvoering gaat werken, is het belangrijk om niet zozeer naar functies, maar eerder naar takenpakketten te gaan kijken. Er is immers in kaart gebracht wat de kwaliteiten van de individuele medewerkers zijn. Het is veel efficiënter om dit in een takenpakket te gieten dan om het onder te brengen in verschillende functies. Op deze manier blijft de competentiegerichte bedrijfsvoering overeind en dat draagt bij aan een positiever werkklimaat. Medewerkers doen tenslotte voornamelijk het werk dat het beste bij hen past.

Bijkomend voordeel is dat dit veel meer duidelijkheid voor de recruitment van je organisatie schept. Je kunt zien voor welke taken er niet genoeg personeel is en op basis daarvan specifieke mensen gaan zoeken. De kans op een mismatch wordt daarmee een heel stuk kleiner.

Tip 4: Laat mensen zelf hun planningen maken

Vaak heb je als manager of teamleider helemaal niet door dat een medewerker veel te veel werk heeft. Iets als ‘te veel werk’ is sowieso subjectief. De één ervaart sneller werkdruk dan een ander. Er zijn mensen die fluitend een enorme stapel werk op hun bureau kunnen verdragen terwijl er ook genoeg medewerkers zijn die haast van de stress bezwijken als ze amper de helft op hun bordje hebben liggen.

Bij een positief werkklimaat is er respect voor iedereen. En dat krijgt ruimte door mensen zelf hun planningen te laten maken. Als mensen zelf hun toegewezen taken (op basis van hun eigen competenties) in kunnen plannen, ervaart niemand werkdruk en worden ook de mensen die al snel last van stress hebben veel productiever.

De processturing tool Procezza ondersteunt een competentiegerichte bedrijfsvoering en
heeft persoonlijke dashboards waarin medewerkers hun toegewezen taken zelf in kunnen plannen

Tip 5: Geef ruimte voor persoonlijke interesses

Een medewerker is een mens en geen machine. Niemand is altijd 8 uur lang 100% productief. Het is wel een feit dat medewerkers die oprecht werkgeluk ervaren, productiever zijn dan de mensen die op hun werk niet helemaal lekker in hun vel zitten. En de sleutel tot dat werkgeluk zit in een goede balans tussen werk en privé.

Sommige medewerkers vinden het fijn om in hun lunchpauze even naar buiten te gaan voor een wandelingetje. Anderen nemen graag de tijd om met een paar collega’s te tafelvoetballen en weer anderen willen ruimte om naar een interessante podcast te luisteren.

Het is belangrijk om medewerkers wat tijd voor hun persoonlijke interesses te geven, dit zijn de momenten waarop ze hun batterij opladen zodat ze daarna productiever verder kunnen werken. Bovendien is het een essentieel onderdeel van een positief werkklimaat. Laat medewerkers zichzelf zijn om ze echt tot bloei te laten komen.

Implementeer een positief werkklimaat met Procezza

Procezza is een revolutionaire tool voor bedrijfsvoering waarbij de medewerkers voorop staan. Het ondersteunt innovatieve organisaties met een vernieuwende en toekomstgerichte kijk op alle processen. Mensgericht en van binnen naar buiten.

Procezza helpt organisaties om naar een competentiegerichte bedrijfsvoering te werken. Je kunt er de competenties van alle individuele medewerkers mee in kaart brengen. Daarna giet je de verschillende taken binnen de organisatie in processen of projecten. Vervolgens zet je deze taken in een planning en kunnen ze aan de medewerkers met de juiste competenties worden toegewezen.

Met persoonlijke dashboards kan iedere medewerker op basis van zijn of haar competenties taken inplannen en tijd inruimen voor eigen interesses. De speciale inspiratieomgeving van Procezza heeft kennisvergrotende podcasts, video’s en artikelen die medewerkers in hun eigen dashboard kunnen plaatsen.

Door de ruimte voor hun eigen interesses krijgen medewerkers een betere balans tussen werk en privé. Zo wordt hun productiviteit vergroot en ontstaat er een positief werkklimaat.

Wil je meer weten over de tooling van Procezza? Neem dan contact met ons op.

Procezza

Orthenstraat 15
5211 SV 's-Hertogenbosch

info@procezza.nl
06-25052752

© 2021-2024 Procezza