Zo krijg je meer bevlogen medewerkers

Bevlogen medewerkers zijn ambassadeurs van hun organisatie. Ze hebben oprecht plezier in hun werk, willen zichzelf continu verbeteren en staan ook nog eens altijd klaar voor hun collega’s. Gemiddeld is ongeveer 40% van je totale aantal werknemers een zogenaamde bevlogen medewerker. De overige 60% van de mensen is niet of nauwelijks betrokken. Toch kun je ervoor zorgen dat die minder toegewijde medewerkers meer bevlogenheid krijgen.

Een organisatie kan niet zonder bevlogen medewerkers

Bevlogen medewerkers

Leef bevlogen, dan leef je gelukkig. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De ene medewerker is uit zichzelf bevlogen. Degene heeft een positieve houding, veel energie, altijd zin om te werken en om het maximale uit de dag te halen. De ander staat ’s ochtends zuchtend bij de koffieautomaat en hoopt dat de werkdag snel voorbij zal zijn.

Zowel de bevlogen medewerkers als de minder betrokken medewerkers hebben evenveel talent, kennis en ervaring. Maar de bevlogen medewerkers krijgen meer werk gedaan, kunnen beter tegen stressvolle situaties en ontwikkelen zich sneller. Dit zijn de mensen waar een organisatie niet zonder kan.

Nu zijn de minder toegewijde mensen eveneens waardevol, ook zij dragen hun steentje bij. Maar het zou wel helpen als ook zij wat meer bevlogenheid konden krijgen. Je gunt het tenslotte iedereen om te bruisen van positiviteit en om de beste versie van zichzelf te zijn.

Kijk naar de reden voor het gebrek aan toewijding

Het is belangrijk om eens te kijken naar die minder bevlogen medewerkers. De kans is groot dat zij hun werk niet als nuttig en zinvol zien. Ze voelen zich waarschijnlijk niet genoeg geïnspireerd of uitgedaagd en daardoor zijn zij niet heel toegewijd. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Het werk sluit misschien niet goed genoeg op de competenties van de medewerker aan. Als meer dan 75% van de taken die je moet uitvoeren niet goed bij je passen, is het logisch dat je je niet heel betrokken voelt.
  • Iedereen heeft behoefte aan waardering en de mensen die in de schaduw van de bevlogen medewerkers staan nog veel meer. Bij een tekort aan schouderklopjes voor gewoon goed werk neemt bij veel mensen het enthousiasme af.
  • Bureaucratische procedures, te volle planningen of altijd terugkerende problemen, het is goed mogelijk dat een medewerker niet optimaal kan presteren en daardoor op het werk niet lekker in zijn of haar vel zit.

Zo zorg je voor meer bevlogen medewerkers

Het is een feit dat minder bevlogen medewerkers niet genoeg werkgeluk ervaren. Hierdoor presteren ze minder goed dan de mensen die wel bruisen van toewijding. Ze melden zich vaker ziek en hebben eerder last van stress. Ze lopen dan ook meer risico op een burn-out.

In ieder mens zit bevlogenheid verborgen, de een moet er alleen net wat harder naar zoeken dan de ander. In heel veel gevallen is die te vinden door competentiegericht te gaan werken.

Iedere medewerker heeft zijn of haar specifieke competenties, maar daar wordt lang niet altijd rekening mee gehouden als de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken worden ingepland. Het gevolg is dat een groot deel van de aanwezige competenties niet goed wordt ingezet en dat medewerkers werk doen wat onder of boven hun niveau ligt. En dat is geen goede basis om werkgeluk te creëren.

Creëer bevlogenheid en werkgeluk met Procezza

Procezza biedt een online tool gericht op procesverbetering waarbij het werkgeluk, en daarmee ook de bevlogenheid, van medewerkers centraal staat. Met deze competentiegerichte bedrijfsvoering bereik je een productieverbetering, maar het zorgt er ook voor dat medewerkers meer plezier in hun werk ervaren. Hierdoor presteren ze beter en is het makkelijker om zich tot een echte bevlogen medewerker te ontwikkelen.

Met eigen dashboards plannen medewerkers de op hun eigen competenties gebaseerde taken in. Daarbij is er ook ruimte voor eigen interesses, zoals beweging, het lezen van een interessant artikel, het luisteren van een boeiende podcast of wat mindfulness.

Met die ruimte voor eigen interesses krijgen medewerkers een betere balans tussen werk en privé. En zo wordt zowel hun productiviteit als hun werkgeluk flink verhoogd.

Wil je meer weten over de tooling van Procezza ? Neem dan contact met ons op.

2 reacties

  1. Hoe word je een natuurlijk leider? - Procezza op 18 oktober 2021 om 09:47

    […] ze hun mensen tussen neus en lippen ook nog eens te motiveren en te inspireren. Ze zorgen voor bevlogen medewerkers en hebben een positieve invloed op het werkgeluk op de […]

  2. […] zijn meer betrokken, bevlogen en bovendien […]

Laat een reactie achter

Procezza

Orthenstraat 15
5211 SV 's-Hertogenbosch

info@procezza.nl
06-25052752

© 2021-2024 Procezza