Duurzame inzetbaarheid van medewerkers: zo bereik je dat

Alles wat duurzaam is, is hip: duurzame kleding, duurzame voeding, duurzaam reizen. En natuurlijk is dat allemaal ontzettend belangrijk. Maar terwijl we met onze duurzame broodtrommeltjes onze duurzaam gekweekte lunch verorberen, is er nog altijd te weinig aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Waarom is dat toch zo? En hoe kun je dat alsnog hoger op de agenda binnen je eigen organisatie krijgen?

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een ondergeschoven kindje

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Bij duurzame inzetbaarheid wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Het doel hiervan is dat alle medewerkers goed inzetbaar blijven, maar er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen:

  • Medewerkers zijn niet geneigd om snel naar een andere baan te gaan zoeken zodra er even iets tegenzit. Hierdoor blijft hun kennis en expertise binnen de organisatie;
  • Het is makkelijker om nieuwe medewerkers aan te trekken;
  • Medewerkers zijn meer betrokken, bevlogen en bovendien gemotiveerd;
  • De kwaliteit van de dienstverlening of productie gaat omhoog;
  • Medewerkers zijn tevreden. En daardoor zijn klanten ook tevreden.

In theorie is die duurzame inzetbaarheid van medewerkers dus essentieel voor iedere organisatie. De praktijk is alleen vaak weerbarstig. Veel organisaties vinden het moeilijk om rekening te houden met alle verschillende behoeften van hun personeel. Het is al moeilijk genoeg om klanten tevreden te houden en deadlines te halen.

En dat is dan ook meteen de reden waarom de duurzame inzetbaarheid van medewerkers er vaak bij inschiet. Het is nu eenmaal veel werk en acties die niet direct financiële winst opleveren, verdwijnen vaak naar de onderste regionen van een prioriteitenlijst.

Er is meer dan alleen langere inzetbaarheid

Letterlijk betekent duurzaam dat het bestemd is om te duren. Bij duurzame inzetbaarheid hebben we het dus over ‘geschikt om langere tijd in te zetten’. Maar die langere inzetbaarheid is natuurlijk niet het enige pluspunt.

Je kunt je er als werkgever ook voor inzetten om naast die langere inzetbaarheid de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de medewerkers te bevorderen. Hier plukken zowel medewerkers als de organisatie op kortere termijn al de vruchten van omdat er meer werkplezier, minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en betere kwartaalcijfers tegenover staan.  

Een bijkomende winst bij dergelijke ontwikkelingen is dat het makkelijker wordt om nieuwe medewerkers aan te trekken. Steeds meer sollicitanten vinden het belangrijker om met plezier naar hun werk te gaan. Bevredigend werk wordt zelfs hoger gewaardeerd dan iets als een auto van de zaak of een iets hoger salaris.

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben organisaties met een actief beleid voor betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers dus een flink streepje voor.

Duurzame inzetbaarheid bevorderen

Het invoeren van duurzame inzetbaarheid voor medewerkers hoeft geen meerjarenplan te betekenen. Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Zet manden met fruit in de kantine en biedt medewerkers een abonnement voor de sportschool aan. Of een fietsenplan. Hiermee bevorder je een gezondere levensstijl.
  • Verrichten medewerkers veel fysiek werk? Organiseer dan een workshop waarbij ze leren hoe ze beter kunnen tillen en hun rug kunnen sparen. Op een kantoor kan er een workshop over ergonomische zithoudingen worden gehouden en maandelijkse stoelmassages worden aangeboden.
  • Plaats een voetbaltafel of een dartbord in de kantine. Of leg er bordspellen neer. Laat zien dat medewerkers recht hebben op momenten van ontspanning.
  • Nodig medewerkers regelmatig uit voor inspraakbijeenkomsten over belangrijke onderwerpen binnen de organisatie. Laat hen ook meedenken over manieren om het werkklimaat te verbeteren.
  • Sluit een collectieve ziektekostenverzekering af, een die zowel preventief medisch onderzoek als zorg in de privésfeer (zoals bijvoorbeeld mantelzorg) vergoedt.
  • Plan tijd voor de ontwikkeling van medewerkers in. Als medewerkers dit zelf in moeten plannen, komt het er vaak niet van.

De waan van de dag

Nu klinken alle ideeën voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers natuurlijk prachtig, ervaring leert alleen dat dit soort voornemens in de waan van de dag binnen een mum van tijd ondergesneeuwd raken. Er moet productie gedraaid worden, klanten moet geholpen worden, er moeten facturabele uren gemaakt worden. Voor je het weet ligt het fruit te verrotten in de schaal en ligt er stof op de voetbaltafel omdat er door een hoge werkdruk geen tijd voor pauzes is.

Om die reden biedt Procezza een tool waarmee procesverbetering, productieverbetering en duurzame inzetbaarheid onontkomelijk zijn. De tooling is zo ingericht dat niet de processen, maar de medewerkers centraal staan.

Met persoonlijke dashboards krijgen medewerkers de mogelijkheid om zelfstandig hun taken in te plannen. Er is daarbij een duidelijk overzicht van wat mogelijk is en wat niet, waardoor ze zichzelf niet te veel werkdruk op kunnen leggen. Bovendien is er in die planning ook ruimte voor persoonlijke interesses en ontwikkeling. Ze kunnen het lezen van een interessant artikel, het maken van een wandeling of het volgen van een training gewoon inplannen.

Op die manier krijgt iedere medewerker wat hij of zij nodig heeft en verdwijnt duurzame inzetbaarheid van medewerkers nooit meer van de agenda.

Wil je meer weten over de tooling van Procezza ? Neem dan contact met ons op. 

Laat een reactie achter





Procezza

Orthenstraat 15
5211 SV 's-Hertogenbosch

info@procezza.nl
06-25052752

© 2021-2024 Procezza