Hoe word je een natuurlijk leider?

Je hebt van die mensen die vanuit zichzelf een natuurlijk leider zijn. Als teamleider, manager of directeur krijgen ze zonder moeite respect van hun medewerkers en weten ze hun mensen tussen neus en lippen ook nog eens te motiveren en te inspireren. Ze zorgen voor bevlogen medewerkers en hebben een positieve invloed op het werkgeluk op de werkvloer.

Bij Procezza zijn we van mening dat natuurlijk leiderschap een aangeboren talent kan zijn, maar dat je dit jezelf ook aan kunt leren. We zetten de basisprincipes voor je op een rijtje.

Kenmerken van een natuurlijk leider

Hoe word je een natuurlijk leider

Als je echt een natuurlijk leider wil zijn of worden, is het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat dat nu eigenlijk inhoudt. Over het algemeen moet je dan de volgende kenmerken laten zien:

  • Een natuurlijk leider heeft geen autoriteit, maar authenticiteit. Het gaat niet om macht en hiërarchie. Het gaat erom dat mensen ervoor kiezen om je te volgen omdat ze dat willen. Ze geven je als het ware toestemming om hen te leiden.
  • Daarnaast staat een goede leider ook niet in het middelpunt van het team, de afdeling of het bedrijf. Echt leiderschap draait om verbinding met medewerkers en samen iets proberen te bereiken.
  • Een ander essentieel aspect is de positieve invloed die een natuurlijk leider met zijn of haar medewerkers ontwikkelt. Wanneer mensen zich geliefd, gewaardeerd en begrepen voelen, beginnen ze beter met elkaar samen te werken. De omgeving wordt veel positiever en dit verandert de hele werkomgeving.
  • Een echte leider is geloofwaardig, heeft invloed en laat resultaten zien. Ze geven een duidelijke richting aan hun werknemers, zorgen ervoor dat het werk wordt gedaan en houden het moreel hoog. Hierdoor gaat de winst omhoog, stijgt de omzet en worden doelen bereikt.
  • Waarom is een goede leider altijd geliefd? Omdat degene mensen helpt om te groeien. Een echte leider geeft namelijk prioriteit aan de ontwikkeling van medewerkers door op verschillende manieren in hen te investeren.

Echt leiderschap leer je niet door een boek of training

Natuurlijk leiderschap komt vanuit het hart. Hierbij draait het om bezieling, passie, vertrouwen, bevlogenheid, verbinding, openheid en intuïtie. Dit zijn geen zaken die je jezelf uit een boekje kunt aanleren, want al deze aspecten komen voort uit ons gevoel, hart en emotie.

Er zijn genoeg trainingen voor zogenaamd natuurlijk leiderschap, maar met rollenspellen, simulaties en het aanleren van bepaalde vaardigheden wordt je eerder een onnatuurlijk leider. Je kunt geen interesse in je medewerkers tonen als je die eigenlijk helemaal niet hebt. En er is ook geen theoretische of praktische benadering voor het creëren van een positief werkklimaat.

Om die redenen kun je stellen dat natuurlijk leiderschap niet voor iedereen is weggelegd. Je hebt er een zeker talent voor nodig en dat kun je verder ontwikkelen om een echte leider te worden, iemand die in staat is om het niveau van een hele organisatie op te rillen en een omgeving te scheppen die iedereen ten goede komt.

Ken de behoeften van je medewerkers

Als je alles op een rijtje zet, blijft er voor natuurlijk leiderschap eigenlijk maar één basisprincipe over: hecht grote waarde aan het welzijn van je medewerkers. Zij zijn het daadwerkelijke kapitaal van de organisatie, zij beslissen of ze een leider gaan volgen, zij bepalen of zij zich willen laten inspireren en motiveren.

Een medewerker die niet lekker in zijn of haar vel zit, zal niet snel geneigd zich om zich door wat voor leider dan ook tot een hoger niveau te laten tillen. Een hoge werkdruk, teveel bureaucratie of een gebrek aan uitdagingen zorgt ervoor dat een ongeloofwaardige leider geen enkele indruk maakt.

Natuurlijk leiderschap begint en eindigt daarom met veel aandacht voor de medewerkers en hun behoeften.

Procezza haalt het beste uit leiders en medewerkers

Bij de revolutionaire tool voor processturing van Procezza staat het welzijn van de medewerker voorop. Het biedt inzicht en overzicht in de organisatie, waardoor er meer ruimte is voor de kracht en motivatie van medewerkers. Met onze specialisten kijken we naar hun drijfveren, hun competenties en hun voorkeuren.

In de tooling staan de dashboards centraal. In het centrale dashboard voor managers en teamleiders staan het rooster en alle medewerkers met hun specifieke competenties en vaardigheden vermeld. Hier worden medewerkers met de juiste competenties aan taken gekoppeld.

Iedere medewerker heeft vervolgens een persoonlijke dashboard waar toegewezen taken zelfstandig in worden gepland. Maar hier is ook ruimte voor eigen interesses, zoals het lezen van een interessant artikel, een wandelingetje of een moment om te mediteren.

Procezza biedt alle handvatten om met het werkgeluk van medewerkers aan de slag te gaan. En met dat gegeven wordt het een stuk makkelijker om je als natuurlijk leider te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Procezza

Orthenstraat 15
5211 SV 's-Hertogenbosch

info@procezza.nl
06-25052752

© 2021-2024 Procezza