Meer werkgeluk bij medewerkers verbetert interne bedrijfsprocessen

Lean, Agile Scrum en Six Sigma, je hebt alles al geprobeerd om de interne bedrijfsprocessen van je organisatie te verbeteren. En nog zijn je planningen een rommeltje waarbij je continu achter de feiten aanloopt. Als jij je in zo’n situatie bevindt, is het tijd om methodes die alleen naar het proces kijken te laten varen en je medewerkers voorop te zetten. Door het werkgeluk van je teamleden te vergroten, worden zij namelijk een stuk productiever en is dat plannen voortaan een stuk makkelijker.

Medewerkers die goed in hun vel zitten, presteren beter 

Het echte kapitaal van je organisatie zijn je medewerkers. Als die medewerkers goed in vel zitten, presteren ze beter. En het gevolg daarvan is dat de organisatie ook beter loopt. 

Je kunt dus veel tijd en energie steken in methodes die puur en alleen op interne bedrijfsprocessen gericht zijn. Maar je bereikt meer als je vanuit je medewerkers gaat sturen en niet vanuit het proces.

Hiermee zorg je er één klap voor dat:

  • Er meer overzicht op het werkpakket komt;
  • Werkdruk wordt verlaagd;
  • Achterstand in het werk worden voorkomen;
  • Ziekteverzuim terug wordt gebracht;
  • Er minder uitstroom van goed personeel is;
  • Klanten meer tevreden over jullie dienstverlening zijn;
  • Er meer omzet wordt gedraaid.

Hoe zorg je voor meer werkgeluk bij medewerkers?

Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar je kunt medewerkers nu eenmaal niet dwingen om meer werkgeluk te ervaren. Bovendien is werkgeluk een erg abstract begrip. Voor de een bestaat het ultieme werkgeluk uit een betere koffiemachine en de mogelijkheid om in de pauze een potje tafelvoetbal met collega’s te kunnen spelen. De ander heeft meer behoefte aan zelfontwikkeling en groeimogelijkheden.

Het is dus belangrijk om mensen zelf te laten bepalen hoe zij zelf hun werkgeluk kunnen vergroten en om hen de mogelijkheden te geven om de beste versie van zichzelf te worden. Dit bereik je met een competentiegerichte bedrijfsvoering waarin medewerkers zelfstandiger kunnen werken en ook ruimte voor hun eigen interesses krijgen.

Met deze manier van werken worden medewerkers gelukkiger van hun werk en voelen ze zich meer gewaardeerd. En dat gegeven zorgt al snel voor procesverbetering, productieverhoging en een beter personeelsbeleid.

De sleutel voor werkgeluk zit in een competentiegerichte bedrijfsvoering 

Iedere medewerker heeft zijn of haar specifieke competenties, maar daar wordt lang niet altijd rekening mee gehouden als de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken worden ingepland. Het gevolg is dat een groot deel van de aanwezige competenties niet goed wordt ingezet en dat medewerkers werk doen wat onder of boven hun niveau ligt. En dat is geen goede basis om werkgeluk te creëren.

Het is tijd om te gaan omdenken. En dat doe je door de competenties van alle individuele medewerkers in kaart te brengen. Daarna giet je de verschillende taken binnen de organisatie in processen of projecten. Vervolgens zet je de taken in de planning en kunnen ze aan de medewerkers met de juiste competenties worden toegewezen.

De medewerkers plannen zelf hun taken in, en houden daarbij rekening met wat tijd voor zichzelf. Dit kan bijvoorbeeld mindfullness in de vorm van tien minuten meditatie zijn, een stukje wandelen of het lezen van een interessant artikel.   

De persoonlijke dashboards van Procezza

Nu kun je die competentiegerichte bedrijfsvoering met excelsheets in gaan richten, maar echt handig is dat niet. Het is eerder vreselijk omslachtig en onoverzichtelijk. Daarom biedt Procezza een tool die is gericht op procesverbetering, maar wel het werkgeluk van medewerkers centraal heeft staan.

Met persoonlijke dashboards kan iedere medewerker op basis van zijn of haar competenties taken inplannen en tijd inruimen voor eigen interesses. De speciale inspiratieomgeving van Procezza heeft kennisvergrotende podcasts, video’s en artikelen die medewerkers in hun eigen dashboard kunnen plaatsen.

Met die ruimte voor eigen interesses krijgen medewerkers een betere balans tussen werk en privé. En zo wordt zowel hun productiviteit als hun werkgeluk flink verhoogd.

Wil je meer weten over de tooling van Procezza ? Neem dan contact met ons op.

2 reacties

  1. […] voor hen efficiënter te maken wordt hun werkdruk verlaagd. Hiermee ontstaat er meer werkgeluk, wordt de productie verhoogd en is er minder ziekteverzuim. […]

  2. […] is een feit dat minder bevlogen medewerkers niet genoeg werkgeluk ervaren. Hierdoor presteren ze minder goed dan de mensen die wel bruisen van toewijding. Ze melden […]

Laat een reactie achter

Procezza

Orthenstraat 15
5211 SV 's-Hertogenbosch

info@procezza.nl
06-25052752

© 2021-2024 Procezza